Alle elsker Krok

I nærmere 50 år har hytta på Krok i Svelvik vært Marit og Torbjørn Skogvolds ferieparadis. Morgenbadet i Drammensfjorden er en naturlig del av hverdagsrutinen.


- Ingen steder er som Krok, sier Marit Skogvold og hviler blikket på sjøen mens sola steiker på parasollen over henne. Hun kan ikke tenke seg en bedre utsikt eller et bedre sted å være når vinteren har takket for seg.
- Det er så vakkert her! Og lyset er spesielt ytterst i Drammensfjorden, sier Torbjørn.
Hver eneste sommer tilbringer ekteparet Skogvold på hytta på Krok. Men de er sjelden på hytta alene.
Her kan du lese hele Nye Drammen 2020 (pdf)
Hele familien elsker å være her. Barn, svigerbarn og barnebarn er her så mye de kan – kun drøye halvtimen fra Drammen. Nettopp den korte avstanden gjør at de bruker hytta hele sommeren.
Ekteparet Skogsvold på terrassen med Drammensfjorden i bakgrunnen.
BILDE: Ekteparet bruker hytta på Krok masse - og har alltid gjort det.
 

Nesten alene


På Krokåsen er det en hytteeierforening med 145 medlemmer. Tett i tett på halvøya ligger gule, hvite, svarte, grå og røde hytter. Noen er bygget på 1930-tallet, men de fleste er oppført etter andre verdenskrig, og mange er bygget om flere ganger.
På grunn av ekstremt godt sei- og torskefiske var det før i tiden mange som syklet fra Drammen til Krok for å fiske. Noen av disse var de første hytteeierne, og de måtte bruke det de hadde av tilgjengelige materialer for å sette opp hyttene. Blant annet var kassebord fra bilimporten i Drammen viktig for hyttebyggerne på Krok den gang.
I dag har de fleste bilvei helt fram til døra, og vann og kloakk er lagt inn. Det er sjelden hytter til salgs i dette området, for her går hyttene ofte i arv.
Mange hytteeiere kaller området for Drammensfjordens perle. Det er Marit og Torbjørn fullstendig enige i.
Ikke alle hytteeierne har så sjønær og solrik tomt som Marit og Torbjørn, men alle på Krok har likevel nærheten til sjøen. Mange av hyttene har sjøutsikt, de har tilgang til brygger og strender, og ingen har mer enn fem-seks minutter å gå til sjøen. Det er også anlagt en stor båthavn ved hovedstranda på nordsiden av Krok.
Hytta til ekteparet fra Drammen er av det helt unike slaget. Den ligger usjenert til. En stor veranda omkranser den hvite bygningen. Det er sittegrupper plassert etter vær, vind og utsikt. Solsenger innbyr til soling på en liten utstikker, og grillstedet på baksiden sørger for maksimal utnyttelse av kveldssolen.
Fra verandaen går trappen rett ned til vannet, der en 16 fot stor båt ligger og duver på fjorden – og hvor ekteparet tar sitt daglige morgenbad.
Og for å få med alle barnebarna på denne morgenrutinen, er det innført både kjeks og brus før frokost.
Barnebarna til ekteparet Skogsvold på brygga nedenfor hytta på Krok.
BILDE: Barnebarna er ofte på hytta hos besteforeldrene på Krok. Her på brygga rett nedenfor hytta.

Renovert

Ekteparet er litt usikre på når hytta ble satt opp, men høyst trolig skjedde det på første halvdel av 1940-tallet.
- Vi har funnet aviser fra 1943 i veggene på hytta, forteller Torbjørn.
Mer enn det vet de ikke.
Han forteller videre at den hvite hytta ikke er til å kjenne igjen fra den gang de tok over i 1971. I to omganger har de renovert ferieparadiset sitt. Først hadde stokkmaur levd livets glade dager i hytta deres, og råte tok knekken på treverket. Andre runde med renovering var for seks år siden. Da fikk de lagt inn vann og kloakk.
Dermed ble det enda færre turer til Drammen i løpet av sommeren. Nå har de alt de trenger på hytta.
Mange naboer gjør det samme som Torbjørn og Marit gjorde i sine arbeidsaktive år – pendler til jobben fra hytta på Krok. På den måten virker sommeren enda lenger.
- Vi har reist fram og tilbake til jobb i Drammen i alle år, forteller Torbjørn og tilføyer:
- Etter hvert som våre barn ble ungdommer, har det også vært et stort pluss at de kunne få sommerjobber i nærområdet - som jordbærplukking, forskjellige jobber på campingplassen, pleiehjem osv.
Hytta har vært og er fortsatt et populært samlingspunkt for flere generasjoner i familien.
- Familien er masse sammen her ute. Det går veldig greit, sier Marit.
- Og her har vi venner og gode naboer gjennom mange år, og det er veldig koselig og verdifullt.
Det er ikke så store rom i hytta, men det er funksjonelt. Praktiske løsninger med eget anneks til barnebarna, to innganger til dusj og toaletter, og mange ulike «rom» ute på terrassen gjør at de ikke går oppå hverandre, selv om alle soverommene er fulle.
Ekteparet Marit og Torbjørn Skogsvold på vei opp trappa fra sjøen til hytta på Krok.
BILDE: Ekteparet Marit og Torbjørn Skogsvold på vei opp trappa fra brygga til terrassen på hytta på Krok.