Tidligere Nedre Eiker-lensmann Torill Sorte går i sporene til Herman Wildenvey når hun skal vise fram sitt favorittsted; dikterens barndomshjem på Portåsen.

Trol Sorte foran Portåsen  i Mjøndalen
BILDE: Dugnadsånd handler om å bry seg. Portåsen minner Toril Sorte om dette hver eneste dag.

Wildenvey hadde vært stolt av hva bygda har fått til. Alt som skjer her er i hans og Eikers ånd: Samhold, dugnad, fellesskap, omsorg, opplevelser, kultur og kreativitet – og litt forpliktende alvor.

Navn: Torill Sorte
Alder: 50 år
Yrke: Politiinspektør i Sør-Øst politidistrikt
Sted: Portåsen

Om trønderen Sorte noen gang kan kalle seg eikværing, er hun litt usikker på. Men en større patriot og en dyktigere ambassadør for det Nedre Eiker og Mjøndalen står får, skal du lete lenge etter.

Det er ikke først og fremst interessen for Wildenveys litterære kvaliteter som gjør at Sorte føler en så sterk tiltrekningskraft til Portåsen. Det handler vel så mye om stedet og naturen rundt. Det er roen og harmonien som preger naturen, stiene og trærne ved Portåsen.

- Da jeg kom til bygda på starten av 1990-tallet, var Portåsen bare et nedlagt bruk. Å oppleve forvandlingen er fantastisk. Mye er sagt om ildsjelene bak Portåsen. De kan ikke fremheves nok, men her har hele bygda løftet i flokk, privatpersoner og næringsdrivende. Det har jeg enorm respekt for.

- Snakker vi om Eikers sjel her? - Ja, jeg tror det. Det handler om en vilje og evne til å tenke på fellesskapet og samfunnet som noe større og viktigere enn en selv. Det er sjelden vare i vår tid, der det meste handler om meg og mitt. Dugnadsånd handler om å bry seg. Det handler om å bygge noe sammen. Portåsen minner meg om dette, hver eneste dag.