Hverdagslykke for Bjørn Olav Nordahl er en tur på skauen. Blir i tillegg skogens dronning fanget i makrolinsen, er dagen optimal.

Bjrøn Olav Nordahl ligger i en stainrøys og fotograferer en orkide.
BILDE: Dette er hverdagslykke for Bjørn Olav Nordahl. Skog, orkide og et kamera.

Bjørn Olav Nordahl har ikke ett spesielt favorittsted. Han har mange i løpet av sesongen. Men steinrøysa han sitter i her, med kameraet i hånden og fokus på en unik, fredet orkidé ved navn Rød skogfrue – ofte omtalt som skogens dronning - verdsettes høyt.  

Navn: Bjørn Olav Nordahl
Alder: 55 år
Yrke: Journalist og forfatter
Sted: Marka i Nedre Eiker,
der det er orkideer

- Dette er ett av mine favorittsteder. Det er jo fordi det er orkideer her. Jeg har flere spotter rundt omkring i kommunen som jeg oppsøker, fordi de ulike typene orkideer kommer på ulikt tidspunkt av sesongen, forteller han.

Vi har kun gått noen få minutter innover i skogen fra parkeringsplassen på Bjørkedokk i Krokstadelva. Oppi skråningen langs turveien titter skogens dronning fram. Øverst på en lang grønn stilk troner en vakker lys lilla blomst.

Interessen for orkideer dukket opp tidlig på 1990-tallet. Da oppdaget journalisten Bjørn Olav, som på den tiden jobbet i Vårt Land, at bygda hadde en sogneprest som var veldig blomsterinteressert. Han tok en prat med denne presten.

- Vi satt på Ryghåsen med kaffe og fersk mandelstang og diskuterte livet og blomstene.

Han smiler. Det var en samtale som umiddelbart gjorde inntrykk og satte varige spor. Til tross for at han alltid har brukt naturen mye, ble en blomstergnist tent etter samtalen med sognepresten.

Men hva er det egentlig med disse orkideene som gjør at han går ut sommer etter sommer og studerer og fotograferer dem?

- Det er vakkert. Og det gir en følelse av eksklusivitet. Å kunne oppleve noe på nært hold som ikke alle får oppleve. Det å være en del av noe større enn seg selv. At vi inngår i en større sammenheng. Det høres jo odiøst ut, selvfølgelig, men likevel, det er en følelse de fleste av oss trenger å føle på. De fine og jevne opplevelsene skal man ikke glemme, sier han.

Nedre Eiker er den av kommunene i Norge som har registrert flest viltvoksende arter av orkideer. Av de 37 artene som er funnet i Norge, finnes hele 24 av dem i Nedre Eiker.