Gi graffitikunstner Eric Ness Christiansen et malingsspann, en sprayboks, et musikkanlegg og en stor vegg - da er han mentalt i vater.

Eric Ness Christiansen foran lovligveggen på Rundtom.
BILDE: Hobbyene er blitt jobben for Eric Ness Christiansen. her foran lovligveggen på Rundtom.

Lovligveggen på Rundtom er favorittstedet hans. Eller, egentlig er det en sannhet med modifikasjoner. For det er ikke akkurat denne veggen eller plasseringen av den som er unik og gjør den til et favorittsted.

Det er mer fenomenet lovligvegg; en vegg der det er lovlig å male graffiti/gatekunst. En vegg der amatører og profesjonelle kan møtes og gjøre det de liker aller best.

Navn: Eric Ness Christiansen
Alder: 34 år
Yrke: Graffitikunstner, kurator og prosjektleder
Sted: Lovligveggen på Rundtom

Ved den åtte meter høye og 150 meter lange veggen på Rundtom er 34-åringen fra Åssiden i lykkerus. Her kan han slappe av og drive med hobbyen sin sammen med kompiser - og utvikle seg selv som graffitikunstner.

Selv om hobbyen også er blitt jobben hans, gir det en annen følelse når han står med pensel eller malingsboks ved lovligveggen enn når han har et oppdrag. 

- I en gryte av det moderne samfunnet er det deilig med en oase der du kan sette på musikk på full guffe, ha med engangsgrill og kose deg med kompiser. Her senkes skuldrene, sier Eric Ness Christiansen.

Han forteller om det gode samholdet ved lovligveggen. Dette er blitt et fristed i hverdagen for mennesker fra ulike samfunnslag med en utradisjonell hobby.

Lovligveggen har ikke kommet av seg selv. Med nulltolleranse for graffiti i Drammen i mange år, lå ikke forholdene til rette for å utøve interessen. Eric startet med graffiti i 1999. Han rakk akkurat å få signaturen sin på den «berømte» veggen på Brakerøya før den ble ulovlig, og i mange år var det en vegg hjemme i hagen som måtte gjøre nytten.

I 2016 fikk Eric Ness Christiansen i gang Ugangprosjektet. Som prosjektleder sørget han for at både norske og internasjonale gatekunstnere kom til Drammen og skapte kunst på store vegger og i mørke underganger i byen.

Drammen ble en gatekunstby, og steder som tidligere var preget av tagging og hærverk, fremstår i dag som helhetlige, fargerike kunstverk. 

Eric Ness christiansen på havne foran kassevognen som er malt med graffiti
BILDE: Eric Ness Christiansen er en av årsakene til at Drammen er blitt en gatekunstby.