Selv om Solbergåsen lå der da Ole Kristian Stoltenberg vokste opp i Krokstadelva, var det først da hans russiske kone Galina tok ham med ut på tur at han fikk opp øynene for perlen over Eikerbygda, Drammensdalen og Drammensfjorden.

Ole kristian Stoltenberg på toppa av Solbergåsen
BILDE: Ole Kristian Stoltenberg er veldig glad i utsikten på Solbergåsen.

- Hverdagens stress og små og store problemer forsvinner for en stakket stund. Det er deilig terapi, og det trenger vel kanskje de aller fleste, sier Ole Kristian.

Navn: Ole Kristian Stoltenberg
Alder: 41 år
Yrke: Sportskommentator
Sted: Solbergåsen

Den profilerte sportskommentatoren sitter ytterst på en liten hylle på Solbergåsen. Høyt over Solbergelva og med Drammensfjorden blinkende i det fjerne tar han en pust i bakken. Han lar seg blende av utsikten som altså har vært en del av nabolaget hans hele livet, men som han først i voksen alder lærte seg å sette ordentlig pris på.

Ole Kristian vokste opp i Krokstadelva, og familien på tre bor i dag i hans barndomshjem. Solbergåsen og den storslåtte utsikten nedover Eikerbygda, over Drammen og utover Drammensfjorden har alltid ligget i underbevisstheten hos 41-åringen. Han gikk dit i oppveksten og hadde på sett og vis en tilknytning til stedet. Men han erkjenner at han ikke hadde et bevisst forhold til hvor flott det faktisk er her – før sportskommentatorens spreke kone dro ham med seg på tur. Han oppdaget stedet på nytt. Plutselig ble Solbergåsen et perfekt turmål på så mange måter, og i dag kan han lett kalle det et favorittsted.

- Utsikten her er helt spesiell. Det er sånn at man blir litt overrasket hver gang over hvor fint det er, smiler Ole Kristian.
- Og så er det akkurat passe langt til at man blir litt andpusten. Du har ikke gått Everest, men du er god og varm når du kommer opp. En mini-mestringsfølelse.

Når Ole Kristian kommer opp på toppen, tar har gjerne et bilde med mobilen og slapper av litt. Men det viktigste: Han hviler øynene nedover mot dalen, nyter utsikten og lar tankene fare.

- Enten man er her eller inne på Krokstadskogen, hvor jeg også liker meg veldig godt, så får man en egen ro. Det er vanskelig å beskrive. Man må nesten oppleve det, sier Ole Kristian.

- Det å ha litt tid til å nyte, se elva renner nedover, høre vinden i trærne og sette kroppen på hvilemodus for en stund – det er balsam for både kropp og sjel.