Hun kaller denne lille perlen for «den hemmelige stranda». Selvsagt er ikke Leinastranda hemmelig, det bare virker sånn.

Kikki Hovland i vannkanten på Leinastranda i Svelvik
BILDE: Stranda er et sted for miditasjon for Kikki Hovland.

Billedkunstneren Kikki Hovland lar nakne føtter gli ned i Syden-varm sjø aller lengst sør i Svelvik og i den nye kommunen. Over blikkstille sjø lar hun blikket vandre fra Holmsbu Spa, videre til Mølen og Moss, Horten, Langøya og Holmestrand. Det er som om avstander forsvinner her.

Navn: Kikki Hovland
Alder: 47 år
Yrke: Billedkunstner
Sted: Leinastranda

Hun kaller denne lille perlen for «den hemmelige stranda». Selvsagt er ikke stranda hemmelig, det bare virker sånn. Den heter Leinastranda, men den ligger litt trøblete til, og du må forsere noen bergknatter for å komme dit.

Derfor kan stranda være mennesketom, selv på tropedager når varme kropper lengter etter kjølende sjø.

Det er ikke bare varme sommerdager som får Kikki Hovland til å lengte til Leinastranda. Hun kan like gjerne vandre dit på brodder en iskald januarmorgen eller en forblåst høstkveld når sjølufta pisker i ansiktet.

Stranda er et sted for meditasjon, et sted der tid og avstand forsvinner. Der himmel og hav møtes. Det er møtet mellom elementene som fascinerer henne. Og det handler om lyset. Dette helt spesielle lyset som ble en magnet for Holmsbu-malerne og andre kunstnere som søkte seg til Hurum og Svelvik.

Hvordan dette lyset kan beskrives? Det er ikke enkelt å sette ord på det.  Henrik Sørensen, som studerte sammen med den franske impresjonisten Henri Matisse, beskrev dette lyset som like overveldende som nordlyset.

«Det herlige lyset» kalte han det og beskrev det med ord en sommerdag i 1935: «Denne sølvblå, varme sol-disen som kommer inn med sønnavinden og svøper hele sommerherligheten inn i et halvt uvirkelig spill av fjern og nær.»