Som tredjegenerasjons konnerudjente måtte jo favorittstedet til Pia Sønstrød være på Konnerud. Og det måtte bli Stordammen.

Pia Sønstrød foran Stordammen på Konnerud.
BILDE: Minner og opplevelser på Stordammen på Konnerud var med på forme henne som menneske.

Veien ut i skogen var kort for Pia Sønstrød da hun vokste opp i Verksveien på Konnerud. Bare en liten rusletur fra barndomshjemmet går veien over fra asfalt til grus. Og der grusen starter, starter også en liten eventyrreise bort til Stordammen. I alle fall for Pia.

Navn: Pia Sønstrød
Alder: 45 år
Yrke: Fotograf
Sted: Stordammen på Konnerud

I barndommens fotspor langs med bekken fra Stordammen, mellom stier, lyng og trær har Pia tilbragt mange timer i skogen med barnåler i det krøllete håret og jord på knærne. På stien opp mot Stordammen viser hun fram stedet der hun bygde prinsesseslott i trærne. Her kunne hun leke i timevis i sin egen lille verden.

Og helt på toppen av stien åpner det seg en liten oase. Der ligger Stordammen og bader i sol.

Det var hit hun som liten gikk med foreldre og besteforeldre. Og etter hvert som svømmeferdighetene ble gode, kunne hun gå hit sammen med vennene. 

Men det er ungdomsårene, de årene før konnerudungdommen «oppdaget» Drammen sentrum, hun har aller mest minner fra. Da var det her på Stordammen det skjedde.

- Her er «testotårnet».

Hun ler høyt mens hun kikker på huset med de to stupebrettene. Eller stupetårnet, som det kalles. De barske gutta og de tøffeste jentene brisket seg på øverste nivå. Det gjorde de da Pia vokste opp – og høyst trolig har lite forandret seg siden den gang.

Det var her konnerudungdom møttes daglig når det var badesesong. Og på lørdagene var det ungdomsfester. Dette var samlingsstedet og stedet der humla suste. Det var her de badet, grillet, skravlet og spilte musikk. Og så kikket de litt, da…

- Sjekkingen foregikk rundt dette tårnet, humrer Pia.

Årene og tiden på Stordammen var en spennende og viktig epoke i hennes liv. Her ble gode minner skapt. Minner og opplevelser som har vært med på å forme henne som menneske.

- Det er ikke prangende eller ekstremt storslått, men det var trygt og godt her, sier Pia.

Pia sitter intil huset og stupetårnet på Stordammen
BILDE: Mange timer ble tilbragt på Stordammen i barne- og ungdsomsårene.