Fuglene synger, hvitveisen titter fram og de massive trærne folder greinene over stien og gjør Hamborgstrømskogen om til et trolsk drømmelandskap.

Arne Bergodd på en benk i Hamborgstrømskogen
BILDE: Arne Bergodd mener Hamborgstrømskogen er verdens fineste skogspark.

– Se så vakkert, sier Arne Bergodd, leder av Harmborgstrømskogens venner.

Navn: Arne Bergodd
Alder: 70 år
Yrke: Selvstendig
næringsdrivende
Sted: Hamborgstrømskogen

Mange norske byer har sin mark. Drammen har marka på begge sider av byen. Lille Hamborgstrømskogen er en fortsettelse av Bragernesåsen og Finnemarka. Drammens egen eventyrlige «hundremeterskog» har sin egen identitet.

Når du kommer fra den åpne og lyse Bragernesåsen, er Hamborgstrømskogen en overgang til et tettere skoglandskap. Det er nesten som å gå inn i et maleri fra nasjonalromantikkens glanstid.

For Arne Bergodd har dette vært «hans» skog så lenge han kan huske. Som guttunger lette han og vennene etter hula som mestertyven Ole Høiland angivelig skal ha bodd i på 1840-tallet, etter å ranet Norges Bank og rømt fra fengsel 13 ganger. Det var ikke vanskelig for en guttunge å forestille seg mestertyven gjemme seg i tett og trolsk eventyrskog, blant de mektige byfuruene som for lengst er fredet.

Det var slike majestetiske trær de i sin tid brukte til å bygge stavkirker og master på seilskip.

Senere ble det svev i hoppbakkene på Jøssingkollen og på Neperudjordet på Bergodd, og nesten daglige treningsturer gjennom Hamborgstrømskogen la grunnlaget for hans sølvmedalje i roing under OL i Montreal i 1976.

Hamborgstrømskogen eies av Drammen kommune og dekker ca. 130 mål. Det var en gruppe menn med grosserer og politiker Hans Hansen i spissen som anla vei gjennom skogen og omgjorde den til et turområde i 1890-årene.

Klimaet gjør at skogen ville grodd igjen uten områdets mange gode venner som nesten daglig pleier den og sørger for at den står frodig og vakker for både mennesker og dyr. Ja, dyrelivet er også rikt i Hamborgstrømskogen, noe som et felt med nær 100 fuglekasser bidrar til.

Inne i skogen passerer det stadig turgåere i alle aldre. Noen bruker skogen til trening, andre til rekreasjon. Alle er like velkomne, og alle hilser på Bergodd der han står og smiler på stien.

Arne Bergodd på en av stiene i Hamborgstrømskogen
BILDE: Drammens egen "hundremeterskog" har sin egen identitet mener Arne Bergodd.