Markas trikkeførere på vei i hele den nye kommunen. Løype!

løypemskin i det fjerne. flotte trikkeskinnespor i nysnø.
TIMESVIS: Løypenettet i Drammensmarka er stort. Her kjøres det rett nedenfor Skimten.

Når du smører matpakken, fyller termosen, pakker sekken og spenner på deg skiene, bør du sende noen varme tanker til Torbjørn Bogen og kollegene hans. De har allerede vært ute i flere timer og sørget for at du har nykjørte langrennsspor å gå i.
Innenfor Nye Drammen kommunes grenser er det over 300 kilometer preparerte skiløyper. Skisesongen 2018/2019 var en drøm for alle skiglade. Hver gang snøen lavet ned, gikk tråkkemaskinene for fullt og formet trikkeskinner i marka. Rett i underkant av fem måneder ble det kjørt skispor i Drammensmarka i 2017/2018-sesongen.

Torbjørn Bogen har kjørt løyper for kommunen i 30 år. Han kan ikke huske sist Kong Vinter var så raus med snøfnuggene som i fjor. Totalt var løypekjørerne ute og lagde skispor i 20 uker sist vinter - bare i Drammensmarka. Grovt regnet kjørte de 20.000 kilometer med løyper.

Torbjørn Bogen inne i en løypemaskin
BILDE: Torbjørn Bogen sørger for trikkeskinner i marka.

Varme smil

Magasinet Nye Drammen 2020 var med Torbjørn Bogen ut på én av hans mange runder i marka sist vinter:
Fra Drammen kommunes garasjeanlegg i Landfalltjernveien starter turen oppover mot Skimten. Bogen sitter tilbakelent og avslappet mens han kjører tråkkemaskinen. Rattet ligner et ratt på en spillkonsoll. Det durer i førerhuset fra den store maskinen. Farten ligger på rundt 10 km/t, som er snittfarten når det er normale forhold. Er det knallhardt og isete føre må maskinene ned i 6 km/t.

Snøen henger tungt på greinene mens sola gløtter frem og skaper et magisk skinn i snøen – akkurat slik den gjorde så mange dager i løpet av fjorårets vinter.

Bogen passerer en og annen skiløper som sender raske blikk gjennom vinduet. De fleste smiler og nikker høflig. Disse hyggelige blikkene og vennlige kommentarene fra skiløpere er noe av det Bogen liker så godt med jobben.
- Fornøyde smil, vink og tommel opp fra fornøyde skiløpere, det er det aller beste, sier han.

Tre løypemaskiner

Hver vinter kjører Bogen og kollegene tre løypemaskiner på Bragernes, Konnerud/Strømsø, Nordbykollen og Røysjømarka. 

- Her ser du at Lier har kjørt. Det er litt slengete spor, fleiper Bogen.
- Nei da, men det gjelder jo å være like bra eller bedre enn nabokommunene. Vi blir jo sammenlignet med dem, sier han.
Og med tilgjengelig informasjon på blant annet skisporet.no opplever Bogen at det er visse forventninger blant skiløperne til at det alltid er nypreparerte løyper i marka.

Det viktigste når han kjører, er at løypene blir faste og fine, og at sporet blir pent, jevnt og med gode svinger.
Kjøring av skiløyper nær utfartsstedene prioriteres av Bogen og kollegene. Det gjøres for at terskelen for å komme seg ut blir så lav som mulig for så mange som mulig.

Bogen etterlater seg perfekte trikkeskinner som glinser i sola der han kjører videre nedover mot Kristoffermyra. Han er fornøyd med arbeidsplassen, men innrømmer at det etter en lang vinter er det godt å parkere løypemaskinene og se litt grønt på trærne.

Godt over en meter

Når løypekjøringen er over for vinteren, og når det er snøfattige vintre, jobber Bogen og kollegene med å vedlikeholde skiløyper, turstier, veier og badeplasser i marka. De hugger tømmer og tynner ut buskas og skog.

- Her under trærne er det egentlig god klaring, sier Bogen idet han tar en liten sving med løypemaskinen i en nedoverbakke, men trærne slår likevel borti speilene og vinduene på maskinen.

- Vi har ryddet løyper så det skal være god klaring for løypemaskinene om vinteren. Men det betyr at det er godt over en meters såle, forklarer han.
Dét er ikke årlig kost.

bilde innefra løypemaskinen
BILDE: Torbjørn Bogen har 30 års erfaring som løypekjører. Han gir skiløpere trikkeskinner i Drammensmarka gjennom hele vinteren.

Gikk gjennom isen

Løypekjørerne i Drammen kommune har vakt annenhver helg når det er snø i vintersesongen. Da er det opp klokka 04.00 for å sørge for best mulig løyper før skifolket legger ut på tur.

- Når du er litt trøtt i pappen, så skjer dette – som ikke skal skje - at du glemmer å ta ned sporsetteren.
Bogen ler. Han har glemt seg bort og kjørt et stykke uten at sporsetteren på løypemaskinen har laget skiløyper.

Etter 30-års erfaring som løypekjører har Bogen fra Skoger sett mye og vært borti det aller meste som er av utfordringer for en løypekjører. Det kjedeligste er hvis motoren konker ut langt inne i marka klokka fem om morgenen, bedyrer han.

- Og så må du labbe tilbake flere mil på beina.
Det har skjedd noen ganger. En gang gikk han også gjennom isen med hele løypemaskinen. Det gikk bra med ham, men turen tilbake med søkkvåte sko var vond for både kropp og sjel.

- Jeg tok sjansen og kjørte utpå vannet. Selv om jeg hadde fått beskjed om at jeg ikke skulle gjøre det. Det var tidlig i karrieren. Jeg hadde ikke gjort det i dag, humrer Borgen.

I dag er løypene lagt om, så løypemannskapet kjører ikke lenger over vannene.

kart over skiløypnettet i den nye kommunen
BILDE: Kart over skiløypenettet i den nye kommunen.